DESPRE NOI | PACHETE 1+1 | BLOG | CONTACT | PARTENERI | PROMOTII
    0766.534.345, L-V: 09-18 | S: 10-14
Atentie! Stocurile variaza de la o zi la alta. Contactati-ne pentru confirmarea stocurilor.

Seminte canepa decorticate 100 G – Sano Vita

Seminte canepa decorticate 100 G – Sano Vita
Preţ: 9,50 LEI (TVA inclus)
Producător:Sano Vita
Cod produs:A60373282
Disponibilitate:Stoc epuizat

Seminte canepa decorticate 100 G – Sano Vita

 

Seminte decorticate Naturale sau Certificate ecologic. Seminte cu aspect ovoidal, de culoare alb-galbuie cu irizatii verzui.

Semintele de canepa sunt unul dintre cele mai nutritive alimente. Gustul lor este similar cu cel al semintelor de pin si de floarea soarelui. Constituie o sursa ideala de energie, fara gluten, bogata in proteine, continand 31% proteina completa cu toti aminoacizii esentiali si in acizi grasi nesaturati avand raportul ideal intre Omega 6 si Omega 3.

Semintele de canepa sunt unele dintre cele mai nutritive alimente de pe pamant si au fost o sursa traditionala de nutritie in multe tari in decursul a mii de ani. Ele pot fi consumate in moduri variate precum: salate de legume si fructe, muesli,  produse de panificatie, retete de paste si orez, lapte de canepa. Semintele de canepa pot fi incadrate din punct de vedere biologic in categoria nucilor sau semintelor oleaginoase. 

Semintele de canepa pot fi folosite in orice reteta. In ceea ce priveste continutul nutritiv, samanta de canepa decorticata contine in principiu 30% proteine, 42% grasime si 15% carbohidrati. Pentru diabetici, indicele glicemic al semintelor de canepa decorticate este considerat mic datorita continutului scazut de carbohidrati. Semintele sunt de asemenea pline de nutrienti care modereaza nivelul de zahar din sange.

Semintele de canepa nu contin doar acizii grasi esentiali in raportul ideal pentru organismul uman, ci si pe toti aminoacizii esentiali si fibra alimentara necesara pentru o stare de sanatate buna. Continutul de fibra al fainei din semintele de canepa este de 40%, cel mai ridicat comparativ cu toate celelalte seminte de faina comerciale. Nici o alta sursa vegetala nu asigura o nutritie echilibrata de proteine cu toti animoacizii esentiali intr-un raport favorabil digestiei. De fapt, doua-treimi din semintele decorticate contin acesti nutrienti esentiali, iar o samanta decorticata este cu 40% mai nutritiva decat o samanta de canepa intreaga. Cand coaja este indepartata, procentul de nutrienti esentiali creste. Continutul de proteine creste cu 8% (ajungand la mai mult de 30%), si continutul total de grasime creste cu 17% (ajungand la mai mult de 42%). Raportul de acizi grasi esentiali ramane insa acelasi.

In plus, samanta de canepa este mult mai valoroasa din punct de vedere al nutrientilor concentrati decat soia, cea mai apropiata alternativa vegana. Semintele de canepa decorticate contin 30% proteine, din care 65% este proteina usor de digerat, edestina. Semintele de canepa contin toti cei noua aminoacizi esentiali continand methionina si cisteina, care sunt de obicei prezenti in concentratie mica in proteine vegetale. Absenta activitatii inhibitoare de tripsina constituie un avantaj major fata de tipul de proteine ce se gaseste in soia.

Sunt de asemenea o sursa buna a antioxidantului vitamina E in forma de alfa-, beta-, gamma-, delta-tocoferol si alfa-tocotrienol.

 

Indicatii terapeutice:

Canepa este unul dintre alimentele perfecte ale naturii, un super-aliment care poate ajuta la mentinerea sanatatii si a starii de bine. Canepa poate oferi un spectru larg de beneficii pentru sanatate, cele mai importante fiind: cresterea nivelului de energie, reglarea nivelului colesterolului, imbunatatirea circulatiei, intarirea sistemului imunitar si nervos, recuperarea rapida in cazul leziunilor, reducerea stresului, diminuarea simptomelor dermatitelor atopice si alergiilor.

Probleme cardiovasculare - Uleiul de canepa joaca un rol important in mentinerea sanatatii cardiovasculare. Faptul ca Omega 3 reduce trigliceridele si nivelul de colesterol, a fost demonstrat in numeroase studii. Acizii grasi Omega 3 si Omega 6, aflati in raportul ideal, sunt de asemenea eficienti in micsorarea tensiunii

  • Sistemul nervos - Acizii grasi esentiali sunt necesari pentru o structura sanatoasa a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielina. La copii, omega 3 si omega 6 sunt extrem de importanti pentru dezvoltarea sanatoasa a creierului si a functiilor cognitive. In plus,constituie un tratament adjuvant in cazul ADHD (hiperactivitate) sau altor probleme comportamentale.

  • Sistemul imunitar - Acizii grasi esentiali imbunatatesc functionarea sistemului imunitar.

  • Echilibrul hormonal - Canepa e singura samanta comestibila care contine Acid Gamma-Linolenic benefic în tratarea simptomelor premenstruale si ale menopauzei.

  • Echilibrul pielii - Uleiul de canepa furnizeaza acizii grasi necesari in mentinerea sanatatii si a flexibilitatii membranelor celulare, avand totodata proprietati antivirale, antifungice si antibacteriale. Numeroase studii clinice arata ca acizii grasi esentiali pot da rezultate bune in tratarea multor afectiuni alergice cronice si inflamatorii, de tipul eczeme si psoriasis.

  • Antiinflamator / Antiartritic - Acizii grasi Omega 3 ajuta la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substante antiinflamatoare care functioneaza asemenea hormonilor. Uleiul de seminte de canepa ofera acizii grasi vitali in tratarea pe termen lung a afectiunilor artritice (de ex. artrita reumatoida).

  • Sarcina / Alaptare - Continutul nutritiv bogat recomanda semintele de canepa in dieta viitoarelor mamici si a mamicilor care alapteaza. Nivelul ridicat de omega 3 la mame a scazut incidenta de nasteri premature, a crescut greutatea copilului la nastere, lungimea la nastere si circumferinta capului, de asemenea a imbunatatit inteligenta bebelusilor de 18 luni.

  • Diabet - Pentru diabetici, indexul glicemic al semintelor de canepa decorticate este considerat mic datorita continutului scazut de carbohidrati. Semintele sunt, de asemenea, pline de elemente nutritive care modereaza nivelul de zahar din sange. De asemenea, 300 mg pe zi de acid gamma-linoleic alunga amorteala si intepaturile picioarelor, simptome comune diabeticilor.

Produse bogate in proteine

Din intreg regnul vegetal in semintele de canepa se gasesc proteinele comestibile care pot fi folosite in cea mai completa masura de catre organismul uman. Desi soia contine mai multa proteina, aceasta nu poate fi sintetizata complet de organismul uman din cauza inhibitorilor de tripsina. In organism, proteinele au functii enzimatice si de anticorpi, de asemenea au rol plastic in cadrul tesuturilor, hormonilor si proteinelor sanguine.

 

Functia principala a proteinelor alimentare este de a furniza „materia prima” numita aminoacizi, astfel incat acestia sa poata fi folositi pentru dezvoltarea si mentinerea tesuturilor din organism.

Proteinele sunt des clasificate ca si structurale (fibre) si biologic active (globulare). Proteinele structurale includ colagenul, creatina, si fibrogenul, acestea fiind constituentii principali ai oaselor, pielii, parului, ligamentelor. Proteinele biologic active sunt mai ales globulinele si includ hormonii, hemoglobina, anticorpii (imunoglobulinele) si enzimele. Desi organismul poate produce proteine globulare din orice proteina ingerata, este mult mai usor pentru organism de a produce globuline din “materie prima” globulara.

Motivul pentru care proteinele globulare sunt atat de speciale, este acela ca ele reprezinta precursorul unora dintre cele mai importante substante chimice din organism:

  • hormonilor (care regularizeaza procesele organismului);

  • hemoglobinei (care transporta oxigenul, dioxidul de carbon si oxidul nitric);

  • enzimelor (care catalizeaza si controleaza reactii biochimice);

  • anticorpilor (imunoglobuline care apara organismul de bacterii ce-l invadeaza, virusi, si alti patogeni, precum si de toxine sau antigeni care patrund in organism).

  • 65% din continutul total de proteina din samanta de canepa este proteina globulara numita edestina, care se aseamana foarte tare cu globulina din plasma sanguina umana.

Edestina este usor de digerat, este absorbita usor si este vitala pentru mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Edestina are abilitatea unica de a stimula producerea de anticorpi impotriva agentilor. Cealalta proteina importanta din samanta de canepa este albumina, care este de asemenea o proteina usor de digerat datorita formei sale globulare.

Proteina din canepa contine toti cei 21 de aminoacizi cunoscuti, inclusiv pe cei 8 aminoacizi esentiali, pe care organismul uman adult nu ii poate produce. Proteinele sunt considerate complete atunci cand contin toti aminoacizii intr-o cantitate suficienta si intr-un raport care sa serveasca nevoile organismului. Mai jos sunt enumerati 21 de aminoacizi, cei 8 aminoacizi esentiali fiind evidentiati ingrosat:

alanina

 

acid glutamic

arginina

 

glutamina

aspargina

 

glicina

acid aspartic

 

histidina

cisteina

 

triptofan

leucina

 

tirozina

lizina

 

valina

metionina

 

taurina (considerat un aminoacid esential pentru bebelusi)

fenilalanina

 

histidina (considerat un aminoacid esential pentru copii, dar nu pentru adulti)

prolina

 

serina

taurina

 

treonina

izoleucina

 

 

Proteinele sunt potentiali alergeni; aceasta se refera inclusiv la soia, lactate sau proteine din arahide. Alergii la semintele de canepa nu au fost semnalate niciodata. De asemenea, semintele de canepa contin mai putine oligozaharide, prezente de exemplu în mazare si fasole si care produc gaze intestinale. Pentru orice dieta semintele de canepa pot fi o sursa vegetala de acizi grasi, vitamina E antioxidanta, minerale, fibre, clorofila si o sursa completa, echilibrata si lipsita de gluten de aminoacizi esentiali.

Continutul de Omega 3 si Omega 6

Omega 3 si Omega 6 sunt acizi grasi esentiali pentru sanatatea inimii, dezvoltarea creierului la copii, reducerea inflamatiilor si a durerilor articulare, scaderea colesterolului, controlul tensiunii arteriale etc. Din pacate, organismul nostru nu poate produce acesti doi acizi grasi esentiali, asadar singura varianta prin care ii putem procura sunt alimentele. 

 

O parte din alimentele de unde putem procura acesti acizi grasi sunt urmatoarele:

Omega 3: 

  • Ulei de : in, canepa, rapita;

  • Nuci, Chia;

  • Peste: somon, macrou, sardine;

  • Seminte de canepa

Omega 6:

  • Ulei de: canepa, rapita, nuci, floarea soarelui, susan;

  • Seminte de canepa

Functiile vitale ale acizilor grasi esentiali 

Maresc ratele metabolismului si ard mai multe grasimi in dioxid de carbon, apa si energie, ceea ce uneori duce la scaderea in greutate. Formeaza membrana celulelor si functia acestora si le mentin fluide, mentin echilibrul hormonal, previn conditii de uscare si crapare a pielii, aduc stralucire parului, ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, a artritei, a disfunctiilor auto-imune si altora, ajuta la vindecarea ranilor, la durerile de piept, la sindromul pre-menstrual si la scleroza multipla.

Ajuta la producerea energiei vitale din alimentatie in organism, si transporta aceasta energie prin intreg sistemul nostru, astfel influentand cresterea, vitalitatea si starea psihica. In mod special ALA si derivatele sale pot reduce colesterolul.

Sunt dispersati in intregul organism, dandu-le sistemelor biologice puterea de a transporta substante precum toxinele la suprafata pielii, in tractul intestinal, rinichi sau plamani, de unde aceste substante pot fi eliminate. Sunt vitali avand in vedere ca 12% din creierul uman este compus din grasimi, laptele de mama contine 40% grasime si ochii sunt formati in proportie de 60% din grasime – din care DHA din omega-3 este cea mai abundenta! 

Scurteaza semnificativ timpul de care au nevoie muschii pentru a-si reveni dupa efort. De asemenea faciliteaza conversia acidului lactic in apa si dioxid de carbon, conversie importanta mai ales pentru atleti. 

Au o textura alunecoasa, ceea ce ajuta ca trombocitele sa devina mai putin lipicioase. Trombocitele lipicioase se incheaga mai usor si pot bloca vasele de sange, cauzand apoplexie, atacuri de cord sau embolism. Acizii grasi esentiali, pe de alta parte, ajuta la curatarea arterelor organismului, blocarea carora se datoreaza mai ales lipsei de echilibru al acizilor grasi din grasimile care sunt ingerate.

Se convertesc in substante asemanatoare hormonilor cunoscute sub denumirea de prostaglandine, care reguleaza functii celulare precum comunicarea, productia de colesterol si agregarea trombocitelor. De exemplu, prostaglandinele care maresc raspunsul organismului la stres sunt toate compuse din acizi grasi omega-6, in  timp ce acelea care scad raspunsul organismului la stres sunt aproape toate compuse din acizi grasi omega-3. Nimic surprinzator in faptul ca boli bazate pe stres raspund la suplimentarea de omega-3. 

Dozarea acizilor grasi esentiali

Desi nu exista nici o doza zilnica recomandata (DZR) de acizi grasi esentiali, multi experti recomanda un minim de 3% de calorii din acizi grasi omega-6 si 1% din omega-3. Femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa dubleze aceste doze. O lingura de ulei de canepa sau 2 linguri de seminte de canepa decorticate contin aproximativ 6.6 grame de omega-6 si 2.2 grame de omega-3 – exact doza necesara pentru o dieta de 2000 de calorii. Aceasta este o doza potrivita chiar si pentru vegetarieni si ia în calcul rata de conversie de 1% ALA la DHA, rata acceptata in momentul de fata pentru surse vegetale de omega-3. Oricum, cei care au un deficit de enzime, cum ar fi grupuri etnice cu o istorie de alimentatie bogata in peste, ar putea avea probleme in a converti ALA în DHA.

 

Mod de administrare:
 

Se recomanda 2 linguri de seminte (aprox.30g) pentru necesarul zilnic de acizi grasi esentiali.

 

Valori nutritionale:

 

Valoare energetica/100 g

610 Kcal/ 2527 KJ

Grasimi

48-52 g

Saturate

5-5.5 g

Carbohidrati

4-5.5 g

Zaharuri

1.6-2.8 g

Proteina

28-32 g

Saruri

0.3-0.7 g

Mononesaturate

 

Omega 9

5-6 g

Polinesaturate

 

Omega 6

27-30 g

Omega 3

9-10 g

Amidon

2-3 g

Fibre

7-8.5 g

Vitamine

 

Vitamina B1

0.02 mg

Vitamina B2

0.05 mg

Vitamina B3

48.6 mg

Vitamina B6

0.55 mg

Vitamina alfa E

1.12 mg

Vitamina gamma E

12.5 mg

Minerale

 

Calciu

80 mg

Sodiu

<10

Fier

10.1 mg

Fosfor

1480 mg

Magneziu

630 mg

Potasiu

1000 mg

THC

<10ppm



 

Prezentare:

punga de 100g

 

Producator:

Sano Vita

 

Tara de provenienta:

Franta

Spune-ţi opinia



Notă: Codul HTML este citit ca şi text!

Rău           Bun